Leefstijlbegeleiding

Traditioneel gaat leefstijl over bewegen, voeding, alcohol, roken, stress en slaap. Ik voeg daar graag zingeving, meedoen, ontplooiing, dagelijks functioneren, dagritme en leefomgeving aan toe. Oja, en dan nog al deze items combineren.

Ziekte, klacht, gezondheid, kwaal: het zijn complexe begrippen en hoogst persoonlijk. Het lichaam - van teen tot kruin - is een complex en ingenieus systeem. Een geheel. Bij FRIS & FIER worden leefstijlvraagstukken benaderd vanuit een holistische benadering: denken, voelen en doen.

Dit uitgangspunt heeft nogal gevolgen voor de benadering van leefstijlgerelateerde klachten. Om te beginnen met de acceptatie van de complexiteit en het persoonlijke karakter daarvan. Helaas geen one-size-fits-all, geen quick fix en resultaten in het verleden bieden ook nu geen garantie. SMART-doelstellingen kom je niet tegen bij FRIS & FIER en ik zet graag vraagtekens bij kunstmatige processen als plan-do-check-act.

Hoe ziet leefstijlbegeleiding er dan uit bij FRIS & FIER? Je leert en ervaart verbinding, systeemdenken en bewustwording. Gedrag, gevoel en gedachten gaan samenwerken. Net als jij met jouw omgeving. En als je daar ook nog jouw intrinsieke motivatie aan toevoegt, geeft dat ontzettend veel perspectief. En energie en zelfvertrouwen!

Heb ik dit allemaal in mijn uppie bedacht? Nee hoor, er zijn prachtige landelijke en wetenschappelijke initiatieven waar ik me graag door laat inspireren. #positievegezondheid #nudging #systemischcoaching

Verdieping, intervisie en onderzoek vind ik belangrijk. Zo is het hartstikke logisch dat ik lid ben van de beroepsvereniging voor leefstijlcoaches BLCN, ingeschreven sta in registers voor professionele leefstijlcoaches en nauwe contacten heb met andere zorgprofessionals.